Šumski odresci s njokima



Neobičan i pomalo dug naziv jednoga fantastičnog jela. Ovo međimursko jelo osvojiti će vas na prvu. Možda vam se čini da je kao jelo komplicirano ali je vrlo jednostavno. Sve ovo pravite u jednoj tavi. Što se tiče gljiva možete koristiti šampinjone, ali po mogućnosti mogu biti tri vrsta gljiva okus je puno bolji. Nego ako budete koristili samo jednu vrstu gljiva. Ovo jelo brzo je otišlo jer je stvarno ukusno. Zato ako vam dolaze gosti a dosadila su vam obična jela. Šumski odrezci s njokama 🍲 su savršen izbor.

POTREBNO:

  • 1 kg odrezaka svinjskog buta
  • 2 režnja češnjaka
  • 2 glavice luka
  • 25 dag svježih šampinjona
  • 25 dag svježih bukovača
  • 10 dag svježih vrganja  (a može i bez njih)
  • 4 pune žlice kiselog vrhnja
  • 2 dl dobrog bijelog vina
  • 2 dl vode
  • 3 žličice gustina
  • vegeta, sol, papar, prstohvat sitno kosanog peršina


Za njoke od batata:

4 batata srednje veličine
2 šalice integralnog brašna
1 šalica pšeničnog grisa
1 jaje
sol, papar

PRIPREMA:

Svinjske odreske posoliti, natrljati protisnutim češnjakom pa naglo prepržiti na tavici na malo ulja. Maknuti ih na stranu pa na istom ulju pržiti sitno sjeckan luk i očišćene i usitnjene gljive. Pirjati gljive u vlastitom soku dok ne nestane sva tekućina. Dodati tada vino i vodu, začine, vratiti meso u tavicu, poklopiti pa sve skupa pirjati 30-40 minuta. Povremeno promiješati i dodati temeljca ili vode po potrebi. Bitno je da sve vrijeme pirjanja meso bude prekriveno tekućinom pa slobodno dodajte još vode ako treba.

2.Pod kraj pirjanja dodati kiselo vrhnje u kojem ste razmutili gustin, promiješati i kratko prokuhati.

3. Za njoke, batat termički obraditi (Najzdravije je ako ga kuhate na pari ili pečete u vlastitoj kori jer tada zadržava najviše svojih visokovrijednih svojstava, no ako vam se žuri slobodno ga ogulite i skuhajte na klasičan način u malo vode kao i obični krumpir), pa ga zgnječiti kako bi se dobio pire. U većoj posudi pomiješati pire od batata, brašno, gris i jaje i umijesiti njoke. Od tijesta napraviti valjak, rezati ga nekoliko manjih dijelova, od svakog dijela razvaljati tanki valjak pa rezati male njoke. Dobro ih pobrašniti kako se ne bi lijepili, pa ih kuhati u većoj količini kipuće vode. Njoke nakon što isplivaju na površinu kuhati još 10-15 minuta (obavezno probajte prerezati jedan kako biste provjerili jeli dovoljno kuhan, što može ovisiti o vrsti brašna koje upotrebljavate, veličini jajeta i načinu termičke obrade batata).

4. Poslužiti odreske u umaku s njokima posipane svježe kosanim peršinom i tvrdm ovčjim sirom. Obilje zelene salate kristalke upotpunit će cijelu priču 😉

Dobar tek!



Primjedbe

Popularni postovi