Grah varivo
Mislim da ne postoji osoba koja ne voli grah. Moji dečki obožavaju grah zato ga radim barem jednom tjedno. Grah većinom napravim za dva dana. Ovo varivo vratiti će vas u djetinjstvo. Jer ga upravo onako radim kako su ga pravile naše majke i bake. Puno povrća, svinjskih kožica i nogica, i suhomesnatih proizvoda.
Potrebno:
📌 250 g graha suhog ili 500 g graha u konzervi.
📌 Voda
📌 1 crveni luk
📌 Svinjske nogice,kožice, kobasica,slanina ili suhomesnata rebra.
📌 3 mrkve
📌 3 korjen peršina
📌 Celer
📌 2 režnja češnjaka
📌 1 žlica slatke crvene paprike
📌 3 žlice brašna
📌 Malo ulja
📌 Začini sol,papar možete malo dati tucanje ljute papričice.
📌 1 fant za grah i gulaš
Priprema:
1. Večer prije namočiti grah u 2 litre vode.
2. Sutradan prvo skuhajte svinjske kožice i nogice i suhomesnata rebra barem 30 minuta.Sutradan ga prvo skuhajte u 2.5 l hladne vode samo dok ne prokuha, zatim tu vodu bacite, na grah nalijte 3 l vruće vode i stavite da se kuha.
3.Odmah dodajte 1 nasjeckani crveni luk i suhomesnato po želji. Posolite i popaprite.
4. Kada prokuha dodajte narezanu mrkvu, peršin, pastrnjak i krumpir. Nastavite kuhati na jakoj vatri najmanje oko sat vremena, sve dok grah ne omekša.
5. Kada je povrće kuhano izvadite iz lonca i sa štapnim mikserom izmiksajte povrće. Dodajte fant za grah i variva. Grah će biti dovoljno gust tako da neće biti potrebno da radite zapršku. Jedino ako vidite da vam je grah rijedak ako ste dodavali vode tijekom kuhanja.
6. Kada je grah kuhan, napravite zapršku tako da u posebnom loncu na ulju popržite nasjeckani češnjak samo da zamiriši, na to dodate brašno i popržite ga. Zatim nadolijte malo vruće vode, dodate crvenu papriku, promiješate i umutite u grah. Kuhajte još nekoliko minuta.Ako vam zaprška smeta možete samo zamutiti malo brašna, soli i mlake vode, pa to umutiti u grah.
Dobar tek 😀
Primjedbe
Objavi komentar