Pogačice sa čvarcima
Baš smo se zaželjeli nešto slanoga pošto su mi od kolinja ostali čvarci. Ovo mi je bilo pun pogodak. Sjećam se da su se kod nas pogačice sa čvarcima radili dosta često i to u zimskim mjesecima. Tata je znao zamjesti dizano tijesto i raditi pogačice sa čvarcima. Nekada je čvaraka bilo na bacanje. Nekada su se čvarci bila sirotinjska hrana, a danas je postala dečikatesa. Jer nažalost više nema toliko masnih svinja 🐷 kao nekad.
Pogačice sa čvarcima odlične su iz više razloga. Prije svega zato što su jaaaako fine, a potom zato što u njima možete iskoristiti čak i one čvarke koji vam baš i nisu ‘najbolji’. Naime, u pogačice sa čvarcima čvarci se dodaju u samljevenom obliku, a okus im se svakako popravlja dodavanjem papra, soli ili crvene začinske paprike.
Potrebno:
150-200 grama čvaraka
700 g brašna
2 vrećice suhog kvasca
1 žličica šećera
2 žličice soli
100 ml ulja
450 ml toplog mlijeka
2 žlice kiselog vrhnja
Priprema:
- Od svih sastojaka umijesiti mekano dizano tijesto, razvaljati ga na pobrašnjenoj radnoj površini na debljinu cca 1 cm.
- Premazati cijelu površinu mljevenim (ili jako sitno nasjeckanim) čvarcima, popapriti i posoliti. Potom preklapati tijesto sa svake strane, kako se to vidi na slici)
- Tako preklopljeno tijesto odmah razvaljati opet na debljinu od 1 cm, pa ponovo preklopiti sa svake strane. (vidi sliku)
- Tako preklopljeno prekriti ubrusom i ostaviti da se diže 30 min.
- Razvaljati tijesto na debljinu 2 cm, oštrim nožem izrezati lagano površinu u obliku mreže, pa okruglom čašom izrezivati pogačice. Pogačice možete izrezati u kvadratne oblike oštrim nožem, tako će biti još lakše!
- Slagati ih u lim na papir za pečenje, premazati umućenim jajetom i pustiti da počivaju još najmanje 20 min. Peći u zagrijanoj pećnici na 200℃ oko 25 min.
Dobar tek 😀
Primjedbe
Objavi komentar