Francuski krumpir


Složenac od krumpira, jaja, kobasica i vrhnja inspiriran je francuskim gratiniranim krumpirom. Poslužite uz salatu, a kobasicu po želji zamijenite slaninom.

Potrebno:

12krumpira
6jaja
2kobasice, npr. kranjske
Preljev
200 mlkiselog vrhnja
2jaja
sol, papar.

Priprema: 

1. Skuhajte krumpir, kobasice i jaja
Krumpir operite i ubacite u lonac napunjen vodom. Kuhajte ga 25-30 minuta, odnosno dok ne postane mekan. Kuhani krumpir izvadite iz vode te ga ostavite 10 minuta da se ohladi. Ogulite ga, narežite na ploške debljine pola centimetra.


Kobasice skuhajte ovisno o kojoj se vsrti radi, ali primjerice za kranjske je dovoljno 15 minuta. Kao i krumpir, narežite na ploške debele oko pola centimetra.


Skuhajte jaja dok ne budu tvrdo kuhana, 10 do 12 minuta. Ogulite ih i narežite na istu debljinu kao krumpir i kobasice.

2.  Složite u posudu
Napravite preljev tako da kiselo vrhnje i jaja izmiješate pjenjačom ili vilicom, posolite i popaprite.


Vatrostalnu posudu za pečenje malo nauljite. Rasporedite polovicu krumpira u ravnomjernom sloju, posolite, popaprite, zatim stavite kobasice, jaja te završite sa slojem krumpira.


Prelijte mješavinom jaja i kiselog vrhnja.

Stavite u pećnicu i pecite oko 40 minuta i odmah poslužite.

Dobar tek 😀

Primjedbe

Popularni postovi