Francuski krumpir
Složenac od krumpira, jaja, kobasica i vrhnja inspiriran je francuskim gratiniranim krumpirom. Poslužite uz salatu, a kobasicu po želji zamijenite slaninom.
Potrebno:
12krumpira
6jaja
2kobasice, npr. kranjske
Preljev
200 mlkiselog vrhnja
2jaja
sol, papar.
Priprema:
1. Skuhajte krumpir, kobasice i jaja
Krumpir operite i ubacite u lonac napunjen vodom. Kuhajte ga 25-30 minuta, odnosno dok ne postane mekan. Kuhani krumpir izvadite iz vode te ga ostavite 10 minuta da se ohladi. Ogulite ga, narežite na ploške debljine pola centimetra.
Kobasice skuhajte ovisno o kojoj se vsrti radi, ali primjerice za kranjske je dovoljno 15 minuta. Kao i krumpir, narežite na ploške debele oko pola centimetra.
Skuhajte jaja dok ne budu tvrdo kuhana, 10 do 12 minuta. Ogulite ih i narežite na istu debljinu kao krumpir i kobasice.
2. Složite u posudu
Napravite preljev tako da kiselo vrhnje i jaja izmiješate pjenjačom ili vilicom, posolite i popaprite.
Vatrostalnu posudu za pečenje malo nauljite. Rasporedite polovicu krumpira u ravnomjernom sloju, posolite, popaprite, zatim stavite kobasice, jaja te završite sa slojem krumpira.
Prelijte mješavinom jaja i kiselog vrhnja.
Stavite u pećnicu i pecite oko 40 minuta i odmah poslužite.
Dobar tek 😀
Primjedbe
Objavi komentar