Musaka od patlidžana


Obožavam musake to je jedino jelo gdje dobivaš i prilog i meso. Vjerojatno sve ove namirnice već imaš u svome hladnjaku. Ovo je idealno jelo tijekom ljetnih mjeseci, a ja ih pravim tijekom cijele godine. Kod nas musake od krumpira, tikvica ili patlidžana odlično idu. Možda si od onih osoba koje sam bila i ja da kada si čula za tikvice krumpir ili patlidžan rekla si ne. Ali kada jednom probaš ovu vrstu jela poželjeti ćeš ih raditi svaki tjedan. Ovaj put za musaku od patlidžana koristila sam mljeveno meso koje san kupila u Plodinama i svidjelo mi se. Iz tog razloga zato što je mljeveno meso usitnjeno i puno drugačije, a ono najvažnije svježe.

Potrebno:

📌 3 patlidžana
📌 500 g mljevenog mesa
📌 1 glavica luka
📌 300 ml tekuće rajčice
📌 100 ml bijelog vina
📌 Sol,papar i bosiljak
📌 4 jaja
📌 200 ml vrhnja za kuhanje
📌 100 grama tvrđeg ribsnog sira

Priprema:

  1. Patlidžane oguliti, tanko narezati po dužini, posoliti kako bi pustili gorčinu kroz svoj sok, i ostaviti ih da odstoje oko 30 min.
  2. U međuvremenu pripremite mesni umak.
  3. Na ulju pržiti luk, dodati meso, podliti sa malo vina, doliti rajčicu, začiniti po ukusu pa uz povremeno miješanje pirjati 30 min.
  4. Patlidžane prebrisati papirnim ubrusom pa jedan dio njih ispanirati za pohanje.
  5. Jedan dio patlidžana ispohati, a drugi dio prepržiti na tavi sa malo ulja sa obje strane.
  6. U  malo namašćenu vatrostalnu posudu slagati prvo red pohanih patlidžana, zatim red mesnog umaka, pa red pečenih patliđana, pa opet preostalo meso i na vrh opet red pohanih patliđana.
  7. Od jaja i vrhnja pjenjačom uz dodatak vegete (ili soli) i papra umutiti umak kojim treba ravnomjerno preliti musaku prije pečenja.
  8. Posipati musaku ribanim sirom i staviti peći u pećnicu na 200℃ oko 20-tak min.
Dobar tek 😀

Recept pogledajte u slikama 😀

Primjedbe

Popularni postovi