Lazanje kao iz restorana


Lazanje su tradicionalno talijansko jelo koje ima pozamašan broj obožavatelja diljem svijeta! Mogu se pripremiti na (beskonačno) mnogo načina, ali jedna stvar je uvijek obavezna - bešamel umak. Jednostavan je za pripremu, a jelu daje divnu kremoznost i bogatstvo okusa. Muškatni oraščić ključan je sastojak dobrog bešamela pa nemoj zaboraviti dobro začiniti omiljeni, kremasti umak.

Korisni savjeti za lazanje, ako želiš da ti ispadnu sočne i mekane. Dan prije ih pripremi a sutradan ih daj samo peći. Iznenaditi ćeš se koliko su odlične.

Potrebno:

  • 1 pakiranje gotovih listova za lazanje 
  • 500 g mljevenog mesa
  • 300 ml pulpe od rajčice
  • malo ketchupa
  • 1 luk
  • 100 ml bijelog vina
  • 300 g ribanog sira trapista (može i gauda ili neki drugi tvrđi sir koji se lako riba, a fino topi)
  • vegeta, sol, papar, talijanska mješavina začina, origano
  • Fant mješavina za lazanje

Za bechamel umak:

100 g maslaca
4 žlice oštrog brašna 
600 ml mlijeka
4 žlice kiselog vrhnja
10 dag topljenog sira
sol, papar, muškatni oraščić

PRIPREMA:

1. Na ulju pržiti nasjeckani luk, dodati meso, promiješati i popržiti dok se ne ‘razgruda’ i ne potamni. Dodati vino pa kratko propirjati. Dodati rajčicu,fant, ketchup i začine po želji pa uz povremno miješanje pirjati oko 20 min.

2. U međuvremenu pripremiti bechamel umak: otopiti maslac, dodati brašno, kratko popržiti pa uz miješanje uliti pola količine mlijeka. Kuhati uz miješanje pjenjačom dok se ne počne zgušnjavati pa polako dodavati ostatak mlijeka. Začiniti pa kuhati dok se umak ne počne zgušnjavati. Tada dodati kiselo vrhnje i sir, promiješati i kratko prokuhati. Umak bi trebao biti gustoće otprilike malo gušće nego smjesa za palačinke.

3. U namašćenu vatrostalnu posudu izliti malo bechamela, pa složiti red listova lazanja (‘iskrojiti’ ih malo ako ne pašu u posudu tako da budu ravnomjerno raspoređene po dnu), ponovno ih zaliti sa dobrih 5 žlica bechamela, po njima rasporediti sloj mesa, posipati sirom, pa istim redoslijedom ponoviti postupak.

4. Sve skupa zaliti ostatkom bechamela, posipati sirom i ketchupom pa peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 200℃ oko 40 min dok se ne stvori lijepa zlaćana korica s vrha.

Dobar tek!

Recept pogledajte u slikama 😀





Primjedbe

Popularni postovi