Grašak varivo s noklicama
Jedan od najpopularnijih variva našeg djetinjstva bilo je grašak varivo. Ako ste u potrazi za receptom koji je vrlo jednostavan kao ukusni ručak bez mesa onda si na pravom mjestu. Grašak je dovoljan izvor proteina i dovoljno je zasitan. Grašak varivo jedemo tijekom cijele godine. No najbolje ga je pripremiti u proljeće kao mladi grašak. Iako je mladi grašak najbolji za grašak varivo.
Potrebno:
📌 400 g graška
📌 3 mrkve
📌 2 srednja krumpira
📌 100 g korjen celera
📌 1 crveni luk
📌 2 češnja češnjaka
📌 1 žlica brašna
📌 Ulje
📌 Sol i papar
📌1 temeljac od podravke za juhe i variva
Priprema:
1. Luk i češnjak nasjeckati na sitne kockice.
2. U loncu zagrij malo ulja, dodaj sitno sjeckani luk i češnjak te dinstaj dok luk ne dobije zlatnu boju.
3. Dodaj nasjeckanu mrkvu i krumpir, celer te ih dinstaj nekoliko minuta. Prelij povrće vodom i kuhaj oko 10 minuta.
4. Dodaj grašak i po potrebi još vode te papar i sol i nastavi kuhati. Pred kraj kuhanja je vrijeme za pripremu zaprške. Ako želiš pripremiti varivo na žlicu, dodaj samo jednu žlicu brašna, a ako želiš grašak varivo na gusto, dodaj dvije.
5. U maloj tavici ili loncu pomiješaj brašno i crvenu papriku te dodaj ulja toliko da dobiješ gustu pastu. Zapršku zagrij na štednjaku dok se ne pojave mjehurići te zatim brzo umiješaj u varivo i kuhaj još nekoliko minuta. Nakon 10-ak minuta grašak varivo je spremno za posluživanje. Pred kraj dodaj temeljac jer daje posebnu aromu jelu.
Dobar Tek 😀
Primjedbe
Objavi komentar