Grašak varivo s noklicama


Jedan od najpopularnijih variva našeg djetinjstva bilo je grašak varivo. Ako ste u potrazi za receptom koji je vrlo jednostavan kao ukusni ručak bez mesa onda si na pravom mjestu.  Grašak je dovoljan izvor proteina i dovoljno je zasitan. Grašak varivo jedemo tijekom cijele godine. No najbolje ga je pripremiti u proljeće kao mladi grašak. Iako je mladi grašak najbolji za grašak varivo. 

Potrebno: 

📌 400 g graška
📌 3 mrkve 
📌 2 srednja krumpira
📌 100 g korjen celera 
📌 1 crveni luk
📌 2 češnja češnjaka
📌 1 žlica brašna
📌 Ulje
📌 Sol i papar
📌1 temeljac od podravke za juhe i variva


Priprema:

1. Luk i češnjak nasjeckati na sitne kockice.

2. U loncu zagrij malo ulja, dodaj sitno sjeckani luk i češnjak te dinstaj dok luk ne dobije zlatnu boju.

3. Dodaj nasjeckanu mrkvu i krumpir, celer te ih dinstaj nekoliko minuta.  Prelij povrće vodom i kuhaj oko 10 minuta. 

4. Dodaj grašak i po potrebi još vode te papar i sol i nastavi kuhati.  Pred kraj kuhanja je vrijeme za pripremu zaprške. Ako želiš pripremiti varivo na žlicu, dodaj samo jednu žlicu brašna, a ako želiš grašak varivo na gusto, dodaj dvije. 

5. U maloj tavici ili loncu pomiješaj brašno i crvenu papriku te dodaj ulja toliko da dobiješ gustu pastu.  Zapršku zagrij na štednjaku dok se ne pojave mjehurići te zatim brzo umiješaj u varivo i kuhaj još nekoliko minuta.  Nakon 10-ak minuta grašak varivo je spremno za posluživanje. Pred kraj dodaj temeljac jer daje posebnu aromu jelu.

Dobar Tek 😀

Primjedbe

Popularni postovi