Kako urediti kuhinju prije pripreme jela?


Najvažnija stvar u kuhinji je njezina čistoća, odnosno održavanje higijene prostora, kuhinjskog stola, kuhinjskih elemenata i posuđa. Baš sve kuhinjske površine trebaju biti čiste i dezinficirane, a sav pribor kojim se koriste dobro opran, suh i ispoliran prije spremanja jela. Pritom imajte na umu da se noževi uvijek peru u vrućoj vodi s neutralnim deterdžentom za pranje posuđa, a nikada u perilici posuđa.

Jedno od najčešćih kuhinjskih pomagala je daska za rezanje. Ako je vaša daska za rezanje drvena morate je nakon svake upotrebe oprati u mlakoj vodi i s vrlo malo deterdženta. Skupite je tako da je položite vertikalno u cjediljku za posuđe. Ako je pak vaša daska od PVC materijala osim što je morate pratiti nakon svake upotrebe kao i drvenu, morate je jednom tjedno isprati u kloru ili varikini kako bi ste ubili sve bakterije. Ostavite je u jednoj od dvije preporučene otopine oko 20 minuta, a nakon toga dobro nekoliko je puta dobro operite u deterdžentu za suđe i jednako dobro isperite.

Svi dobro znamo da su naše ruke pravo leglo bakterija. Stoga nije na odmet te je poželjno da ruke operete svaki puta kada uzimate drugu vrstu hrane.  U tom slučaju kada pripremate meso, ribu i povrće koje ima jak miris i aromu preporučavam vam upotrebu jednokratnih rukavica. Pri degustaciji jela uvijek koristite žlicu.


Potrebni predmeti u kuhinji su:
📌 Plitki i duboki lonci, tava, wok.
📌 Oštri noževi.
📌 Drvena ili bijela plastična daska za rezanje.
📌 Kuhinjska pomagala: pjenjača, žlica, lopatica, hvataljka za meso, obično vrijedilo, gusto cojedilo, cijedilo za salatu i podmetač.
📌 Krpe, papirnati ubrusi i jednokratne rukavice.

Meso se soli nakon pečenja ili kuhanja kako bi izbjegao gubitak vode. Sol naime izvlači svu tekućinu iz mesa.
Kada je riječ o jačini vatre na kojoj se kuha vodite računa da hrana ne izgori.
Sva aromatična ulja maslinovo, sezamovo i bučino ulje dodaje se tek na kraju pripreme kako im se nebi promjenio okus i miris.
Nemojte izbjegavati začinsko bilje koje pridonosi posebnom okusu jela.

Za kuhanje je potrebno mnogo strpljenja i ljubavi.

Primjedbe

Popularni postovi